Jedną z największych wartości w jabłkach jest błonnik, regulujący pracą przewodu pokarmowego obniżający poziom cholesterolu we krwi. Podobne właściwości posiadają naturalnie mętne soki jabłkowe. Dzięki tradycyjnej technologii tłoczenia owoców bez dodatku wody, cukru i substancji konserwujących soki zachowują prawie wszystkie walory odżywcze i zdrowotne.

Potwierdzają to badania naukowe przeprowadzone przez prof. Jana Oszmańskiego i grupę naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Stwierdzili oni że naturalnie mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej dobroczynnych związków z grupy polifenoli niż soki klarowane. Związki te wykazują u ludzi działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne. Profilaktycznie człowiek powinien wypijać jedną – dwie szklanki mętnego soku jabłkowego dziennie.

Sok jabłkowy jest doskonałym składnikiem diet odchudzających, podnosi odporność organizmu obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, kamicy nerkowej, cukrzycy, astmy, miażdżycy, otyłości i chorób nowotworowych. Zajmuje również ważne miejsce w profilaktyce Alzheimera.